Dartmouth Skiway – McLane Family Lodge

Banwell Architects designed a new base lodge to replace the outgrown 40-year-old original.  The design honors the skiing and Outing Club traditions at Dartmouth College and demonstrates sustainable design principles.

The environmentally oriented project features the use of natural materials from the region.  The white pine timber frame and all finish woods are products of well managed New Hampshire and Vermont forests.  Piers of New Hampshire granite support a balcony overlooking the skiers’ plaza and slopes.  The sunny plaza is protected from prevailing harsh northerlies by the wide-angled “V” building shape.

Location: Lyme, NH
Project Cost: $3,000,000
Gross Square Feet: 17,000 sf New
Start/Completion Date: 2000  – 2001
Construction Manager/General Contractor: Trumbull-Nelson Construction
Major Consultants:
Civil/Structural – Engineering Ventures
Electrical – RFS Engineering
Mechanical – Kohler & Lewis
Environmental – Energysmiths
Lighting – J&M
Food Service – Northeast Food
Awards and Accolades:
Excellence in Architecture Award 2002
NH Chapter of American Institute of Architects

Project Images

Related Projects
Mount Sunapee Architect